Werken lukt niet meer. Hoe ga ik daarmee om?
Als je door je hoofdpijnklachten moet stoppen met werken, dan ziet je leven er ineens heel anders uit. Hoe ga je om met deze nieuwe situatie?
Werk biedt je niet alleen een inkomen, maar ook waardering, sociale status, structuur en sociale contacten. Je levert een bijdrage aan de maatschappij. Werk kan bijdragen aan persoonlijk geluk, zingeving en persoonlijke ontwikkeling. Er valt dus veel weg als werken niet meer lukt. Je kunt rouwgevoelens ervaren en het kan moeilijk zijn om dit een plaats te geven. Je zult jezelf opnieuw moeten uitvinden.
Daar liggen ook nieuwe mogelijkheden en kansen. Ga voor jezelf na welke aspecten van het werkende leven je het meeste mist. Mis je vooral de sociale contacten? Misschien ontmoet je nieuwe mensen als je een hobby oppakt. Wil je een bijdrage leveren aan de maatschappij? Misschien is vrijwilligerswerk iets voor jou. Mis je vooral de structuur? Misschien is het nu het moment om een hond te nemen. Vind je het belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen? Volg een interessante cursus. Wil je fitter worden? Je hebt nu de ruimte om te gaan sporten.
Neem de tijd om de mogelijkheden te onderzoeken, je hebt nu de vrijheid om te kiezen. Ook een test Positieve Gezondheid kan hierbij helpen inzicht te krijgen, zie onder: Aan de slag.
Kijken
Als je door clusterhoofdpijn niet meer kunt werken, wat dan? Pieter en Ellen vertellen in dit filmpje hoe zij hiermee omgaan. Pieter: ‘Ik heb me voorgenomen om toch iets te gaan ondernemen. Dat werd sporten, in kleine stapjes. Dat heeft mij echt wel zelfvertrouwen gegeven.’
Meer lezen
- ‘Geen werk, toch een zinvolle dag’ | Hoofdpijnnet
- ‘Levensgeluk bij chronische ziekte’ | Consumentenbond
- ‘Mag je wel leuke dingen doen als je niet meer werkt?’ | Online buddies
Wie kan mij helpen?
- Praat erover met je naasten, blijf niet in je eentje piekeren.
- Praat erover met lotgenoten/ervaringsdeskundigen. Je merkt dat je niet alleen staat. De herkenning kan enorm bevrijdend zijn en je ziet voorbeelden van hoe een leven zonder werk eruit kan zien.
- Loop je echt vast, dan kunnen gesprekken met een psycholoog of een POH (praktijkondersteuner huisarts) zinvol zijn.
Aan de slag
Doe de test: Mijn Positieve Gezondheid
.
.
De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.