Adviespunt Leefstijl en Leven met hoofdpijn
Persoonlijk advies over leefstijl en leven met hoofdpijn
Het Adviespunt Leven met hoofdpijn is een gratis service van Hoofdpijnnet. Het Adviespunt helpt je met concrete tips en adviezen om op een gezonde manier te leven met je hoofdpijn. Via het contactformulier onderaan deze pagina kun je ons jouw vraag te stellen of een adviesgesprek inplannen.
Als je een hoofdpijnaandoening hebt, dan kun je in je dagelijks leven tegen uitdagingen aanlopen. Je hebt weinig energie, je bent altijd bang voor een nieuwe aanval en durft daarom niet veel meer te ondernemen of je moet veel medicatie innemen om te kunnen functioneren.
Uiteraard is de juiste medische behandeling belangrijk. Maar daarnaast wijzen onderzoeken en ervaringen uit dat het werken aan leefstijlfactoren – zoals stress, slaap,voeding, lichamelijke activiteit – en het leren omgaan met je klachten een positief effect kan hebben op je kwaliteit van leven.
Het Adviespunt Leven met hoofdpijn van Hoofdpijnnet kijkt samen met jou wat je zelf kunt doen om op een gezonde en duurzame manier te leven met je hoofdpijn. Ervaringsdeskundigen beantwoorden jouw vragen en helpen je op weg.
Ervaringsdeskundigen
Het Adviespunt bestaat uit de volgende ervaringsdeskundigen:
Mirte
“Ik werkte als leerkracht basisonderwijs, maar zit nu helaas in de ziektewet. Ik heb al 14 jaar migraine waarvan de laatste 8 jaar in chronische vorm. Hoofdpijn heeft een grote impact op je leven. En ik merk dat veel mensen behoefte hebben aan ondersteuning hierin, net als dat ik die behoefte ook heel erg had. Deze ondersteuning vinden de meesten niet in hun medische traject en soms ook niet in hun persoonlijke omgeving.
Zelf heb ik via therapie heel veel gehad aan acceptatie en het leren omgaan met mijn ziekte. Mijn grenzen leren kennen, ze aangeven en er binnen blijven. Op die manier ben ik gaan experimenteren met verschillende dingen, om uiteindelijk een leefstijl te vinden die past bij mij en bij mijn ziekte. Hoewel mijn migraine niet beter is geworden, ben ik mentaal veel sterker geworden en kan ik dus ook beter ermee omgaan. ”
Pauline
“Ik heb chronische migraine en spanningshoofdpijn. Dit begon al in mijn puberteit en werd erger in de overgang. Ik werk in de gezondheidszorg, daarnaast ben ik coach en geef ik de zelfmanagementtraining ‘Sterk met pijn’ die door leden van Hoofdpijnnet gevolgd kan worden. Ik heb zelf met vallen en opstaan ontdekt hoe ik het beste met mijn hoofdpijn en migraine kan omgaan. Hoe graag had ik daar toen met iemand met ervaring over willen praten! Mijn visie is: kijken naar wat wél kan. En hoe je op een andere manier je doelen toch kan bereiken. Na een burn-out werd ik gedwongen om rustiger aan te doen en dat had een positief effect op mijn klachten. Door te luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft en anders om te gaan met mijn klachten, heb ik niet meer dagelijks migraine. Wat betreft mijn sociale leven kijk ik nu meer naar kwaliteit dan naar kwantiteit. Door open te zijn over de hoofdpijn, kreeg ik meer begrip. Mensen vinden het fijn als je er wél bent, wat mij de rust geeft om vaker te komen en weg te gaan als het te veel wordt.”
Rowenda
“Al 20 jaar heb ik spanningshoofdpijn en chronische migraine. Lange tijd zag ik het als een zwakte van mezelf en sprak ik er nauwelijks over. Nu ik er open over ben, merk ik hoeveel mensen begrip en medeleven tonen. Ook de gesprekken met een psycholoog hebben me veel geholpen. Het helpt enorm om erover te praten en hulp te zoeken.
Na mijn hbo-opleiding Office Management ben ik aan de slag gegaan als directiesecretaresse, tot ik vanwege de migraine helaas moest stoppen. Dat was in de tijd dat onze dochters nog klein waren en onze zoon nog niet geboren was. Vervolgens ben ik voor mezelf begonnen en ben ik de administratie gaan doen voor kleine bedrijven. Voor de toekomst lijkt het me geweldig om als leefstijlcoach aan de slag te gaan.”
Marielle
“Ik ben Marielle en ben ervaringsdeskundige op het gebied van chronische migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. Daarnaast wil ik binnenkort starten met een opleiding coachen/leefstijl. Een gezonde leefstijl kan helpen om je fitter te voelen en de pijn beter aan te kunnen. Doordat ik me ben gaan verdiepen in gezondere voeding merkte ik dat ik me lichamelijk fitter ging voelen en lekkerder in mijn vel ging zitten. Ik kan nu meer genieten van mooie momenten. Ik gun dit iedereen, en daarom deel ik via het Adviespunt Leven en Leefstijl graag mijn ervaring en advies.”
Neem contact op met het Adviespunt Leven met hoofdpijn
Gebruik de knop hieronder om naar het contactformulier op de normale website te gaan.